Thursday, 7 April 2011

PRN Sarawak : Penggunaan Kalimah Allah Oleh Orang Yang Jahil

Ternyata orang kafir ni masih tak reti-reti juga isu nama Allah dari sudut pandangan kita.  Dari blog LKS seorang penulis (yang mendapat restu LKS kerana artikelnya disiar dalam blog LKS ) cuba menghentam pendirian mufti Selangor yang menegur Najib dalam soal alKitab.

Antara lain penulis itu N.H.Chan mendakwa tidak ada kontroversi langsung tentang penggunaan nama Allah. Dan artikelnya bersandarkan pengetahuan ceteknya yang mengatakan perkataan 'God' dalam Omputeh bermaksud 'Allah' dalam Bahasa Malaysia. Ni yang kita duk bising ni panggil apa kalau bukan kontroversi ? Kenapa tidak ada pihak, baik kafir maupun kerajaan yang mahu mengajak puak Islam pula berbincang ?

Mengenai terjemahan Allah, cuba pergi ke kamus di  http://www.freemorn.com/en/index.html?pname=asian&aname=malay&fname=dict_ms&word= dan taip perkataan 'god' dan jawapan yang diberi adalah 'tuhan' . Sama je kalau pakai g kecil atau G besar.

Jadi kamus mana yang mamat tu pakai mengatakan God bila diterjemahkan adalah Allah ? Kat situ saja mamat tu dah salah, jadi tak payah baca seterusnya penulisan beliau kerana yang lain tu semua berdasarkan God  Kristian adalah sama dengan Allah.

Dalam artikel saya yang lepas - http://dinturtle.blogspot.com/2011/04/isu-bible-melayu-lagi-perkataan-yang.html saya carikan perkataan2 yang diharamkan oleh Enakmen Syariah digunakan dalam penerbitan ugama lain, didal alKitab. Enakmen2 tersebut ada disini -

 Undang-Undang Membendung Pengembangan Agama-Agama Bukan Islam Di Kalangan Masyarakat Islam ( Dari http://www.onmalaysianlaw.com/2010/01/sekatan-penyebaran-agama-bukan-islam-di.html )


Berdasarkan kuasa yang diberi di bawah Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan, sembilan badan perundangan negeri telah menggubal undang-undang untuk mengenakan sekatan terhadap agama-agama bukan Islam. Undang-undang ini adalah seperti berikut:


(1) Terengganu: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Terengganu, 1980 (Enakmen No 1/1980)


(2) Kelantan: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Kelantan, 1981 (Enakmen No 11/1981)


(3) Kedah: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Kedah, 1988


(4) Melaka: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Melaka, 1988 (Enakmen No 1/1981)


(5) Perak: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Perak, 1988 (Enakmen No 10/1988)


(6) Selangor: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor, 1988 (Enakmen No 1/1988)


(7) Pahang: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Pahang, 1989 (Enakmen No 5/1989)


(8) Negeri Sembilan: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Negeri Sembilan, 1991


(9) Johor: Enakmen Kawalan Dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Johor, 1991 (Enakmen No 12/1991)

Kalau yang ada masa tu, silalah klik dan baca artikel tersebut. Mudah difahami. Juga dari sana ada dinyatakan perkataan2 yang diharamkan ugama lain pakai -

5. Batasan Terhadap Kegunaan Istilah IslamJika seseorang dalam apa-apa tulisan yang diterbitkan, atau dalam apa-apa ucapan atau pernyataan awam atau dalam apa-apa ucapan atau pernyataan yang ditujukan kepada mana-mana perhimpunan orang, atau dalam apa-apa ucapan atau pernyataan yang diterbit atau disiarkan dan yang pada masa ucapan atau pernyataan itu dibuat dia tahu, atau secara munasabahnya patut tahu ianya akan diterbitkan atau disiarkan, menggunakan mana-mana perkataan yang disenaraikan dalam Bahagian 1, Jadual kepada Enakmen Agama Bukan Islam Selangor, atau apa-apa perkataan terbitan atau variasinya, untuk menyatakan atau memperihalkan sesuatu fakta, kepercayaan, idea, konsep perbuatan, aktiviti, perkara atau hal mengenai atau berkaitan dengan sesuatu agama bukan Islam, maka orang itu membuat suatu kesalahan di bawah seksyen 9(1). Jika orang kena tuduh itu disabitkan kesalahan, dia boleh dikenakan denda tidak melebihi RM 1,000. 20


Ada 25 perkataan yang dilarang digunakan bagi maksud seksyen 9(1) dan perkataan-perkataan ini adalah seperti berikut:


Allah, Illahi, Firman Allah, Wahyu, Rasul, Iman, Fatwa, Imam, Ulama, Mubaligh, Dakwah, Nabi, Hadith, Syariah, Injil, Sheikh, Ibadah, Qiblat, Salat, Kaabah, Haj, Khalifah, Kadi, Mufti, Wali.


Di bawah seksyen 9 (2), seseorang yang tidak beragama Islam adalah melakukan kesalahan jika dia, dalam keadaan yang dinyatakan dalam seksyen 9(1) menggunakan perbahasaan yang disenaraikan dalam Bahagian II, Jadual kepada Enakmen Selangor. Tidaklah menjadi kesalahan jika perbahasaan tersebut digunakan sebagai petikan atau rujukan. 21


Ada 10 perkataan yang dilarang digunakan bagi maksud seksyen 9(2) dan perkataan itu adalah seperti berikut:

Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahaillallah, Walillahilham, Allahu Akbar, Insyallah, Astaghfirullahal Azim, Tabaraka Allah, Masyaallah, Lahaula Walaquata Illabillahilaliyil Azim.


Semua kesalahan dan kes-kes di bawah Enakmen Agama Bukan Islam hendaklah disifatkan sebagai kesalahan-kesalahan boleh tangkap (seizable offence) dan kes-kes boleh tangkap bagi maksud Kanun Prosedur Jenayah 22 Pegawai bertauliah boleh menyiasat kesalahan di bawah undang-undang ini dan boleh menangkap tanpa waran mana-mana orang yang disyaki telah melakukan mana-mana kesalahan itu 23 Kes-kes berkenaan akan dibicarakan oleh seorang Majisteret.

Jadi salah ke Mufti Selangor, Mufti Perak, PEMBELA dan orang Islam  lain jika kita merujuk kepada undang2 negara kita sendiri sebagai asas mempertikaikan kesahihan Formula 1Malaysia yang dinyatakan oleh Deris Jaler ?


Rujuk artikel blogger satD KLIK untuk lebih info dan  kalau lagi rajin boleh baca undang2 ni - http://www.agc.gov.my/Akta/Vol.%2012/Act%20574.pdf Section 295-298

PRN Sarawak : Jaminkan Masa Hadapan Anda Dengan BN!!

 "Jaminkan Masa Hadapan Anda Dengan BN".menjadi tema kepada manifesto yang dilancarkan oleh BN bagi menghadapi Pilihanraya DUN Sarawak. 9 perkara pokok telah digariskan dan ianya bakal menjadi tunjang ke arah pembangunan yang lebih mampan di Negeri Sarawak. 9 perkara tersebut antaranya adalah :
 

1. Memelihara keamanan, keharmonian, kestabilan dan tadbir urus yang baik untuk Sarawak
2. Memelihara alam sekitar, budaya, warisan dan kepercayaan semua kaum

3. Menyediakan peluang pekerjaan untuk semua


4. Menjana lebih banyak peluang perniagaan untuk semua 


5. Menyediakan peluang pendidikan untuk anak-anak kita


6. Menjamin hak rakyat ke atas tanah mereka dipelihara


7. Meningkatkan mutu dan kualiti hidup golongan yang miskin dan kurang bernasib baik


8. Memastikan mutu jalan raya, bekalan air dan elektrik, khidmat kesihatan dan perumahan sentiasa dipertingkatkan


9. Mempunyai rancangan jelas untuk memastikan Sarawak berada di landasan ke arah menjadi negeri terkaya di Malaysia


Pelancaran itu diumumkan Tan Sri Abdul Taib Mahmud ketika menghadiri majlis pelancaran Manifesto Barisan Nasional (BN) di Dewan MUC, Kampung Bandung.

Apa yang menjadi harapan adalah manifesto ini tidak sekadar gula-gula atau janji manis kepada rakyat Sarawak. Yang lebih penting adalah pelaksanaannya.

"Jaminkan Masa Hadapan Anda Dengan BN"

PRN Sarawak : Anwar Mencari Mangsa Baru Di SARAWAK!!!!

 
 

 (Gambar Belakang : Tepuk Dahi)

Renungan tajam Anwar tersebut mempunyai maksud yang cukup mendalam. Apakah yang diimaginasikan oleh Anwar Ibrahim hingga tidak menghirup air kopi yang berada dekat sangat dengan tangannya? Ada sesuatu yang boleh menghilangkan dahaga Anwar berbanding air kopi. Anwar buat perangai ini dalam pilihan raya di Sarawak. Seorang lagi mangsa sedang diintai oleh Anwar Ibrahim.

Perhatikan susuk tubuh Anwar dalam dua gambar di atas. Dari segi renungan mata, lenggok palingan muka dan genggaman tangan adalah sepadan. Habis-habisan Anwar cuba menafikan bahawa beliau adalah lelaki Y dalam video sex selama 21 minit tersebut.

Namun perangai dan kelakuan spontan Anwar ketika minum kopi merenung ke arah seorang gadis menjelaskan segala-galanya. Sampai bila Anwar tidak hendak mengaku? Dua orang bekas orang rapat Anwar pernah memberitahu, Anwar menggangap seorang ahli politik luar negara sebagai bodoh kerana mengakui beliau adalah orang video tersebut. Anwar menyatakan jika ahli politik tersebut tidak mengaku, 50% sokongan dan kepercayaan rakyat masih lagi ada padanya. Itulah sebabnya kenapa Anwar tidak hendak mengaku tapi rakyat tidak mahu lagi dibodohkan oleh Anwar.

PRN Sarawak : Penipuan Dan Pembohongan Calon Satok (PKR)

PRN Sarawak : Pendakyah Ayah Pin Mahu Hancurkan Sarawak!!!

Budaya politik di Sarawak, tidak sama seperti di Semenanjung. Itu yang diketahui dan dimaklumi oleh seorang orang. Malah semua orang mengakui, budaya politik kotor, lebih banyak berlaku di Sarawak, terutama yang membabitkan Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim sendiri sangat dikenali dengan permainan kotornya terutama buat kali pertama pada awal tahun 1980-an lalu, menggunakan kaedah tersebut untuk menjatuhkan Suhaimi Kamaruddin, Ketua Pemuda UMNO dalam pertandingan yang akhirnya Anwar Ibrahim ‘menang percuma’.

Ramai yang melihat sinis apa yang sedang dilakukan oleh Anwar Ibrahim di Sarawak. Keyakinan bahawa Anwar kurang mendapat sambutan, begitu menebal. Keyakinan tersebut menjadi kenyataan kerana sehingga setakat ini, ceramah yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim dan PKR di Sarawak, tidak dihadiri ramai orang meskipun media-media kawalan PKR melaporkan sebaliknya.

Namun perlu diingat, setiap kejayaan bermula dengan langkah pertama. Sebelum ini, PKR kurang memberikan tumpuan kepada Sarawak. Kejayaan mereka pada Mac 2008 menyedarkan kepimpinan PKR bahawa Sabah dan Sarawak perlu mereka tawan seandainya mereka ingin menguasai Putrajaya. Tanpa Sabah dan Sarawak, impian untuk ke Putrajaya bolehlah dianggap sebagai impian Mat Jenin.

Anwar Ibrahim dan gerombolannya berjaya di Semenanjung dengan kaedah menyemai kebencian dan perpecahan di kalangan masyarakat. Sekalipun komposisi kaum di Semenanjung tidaklah serumit seperti di Sabah dan Sarawak, Anwar Ibrahim dan gerombolannya yang menggelarkan diri mereka sebagai Pakatan Rakyat, kelihatan sangat berjaya.

DAP berjaya membahagi-bahagikan masyarakat Cina dan India. PAS berjaya membahagi-bahagikan kelompok masyarakat Melayu yang sebahagiannya sangat teguh berpegang kepada ajaran POLITIK ADALAH SEGALA-GALANYA. Dan PKR sendiri kelihatan sangat berjaya sebagai parti berbilang kaum yang tonggaknya adalah Anwar Ibrahim, isteri dan anak perempuannya.

Itu di Semenanjung. Di Sarawak, isu agama kurang mendapat tempat. Justeru, kedudukan PAS di Sarawak tidaklah begitu penting dan perlu dibimbangkan. Kalaupun PAS berjaya dalam percubaan untuk menguasai satu atau dua kerusi DUN di Sarawak, ia sebenarnya tidak ubah seperti satu kejayaan kecil.

Namun, mata dan perhatian harus dituju kepada PKR dan DAP. Kedua-dua parti ini mengimport sepenuhnya kaedah dan teknik yang mereka gunakan di Semenanjung ke Sarawak.

PKR menerusi Anwar Ibrahim menggunakan teknik melaga-lagakan 27 suku kaum di Sarawak. Tunggak penentangan mereka, sudah tentulah terhadap Taib Mahmud dan PBB yang dianggap sebagai ‘UMNO Sarawak’. Anwar cuba membangkitkan sentimen kebencian di kalangan masyarakat Iban, Bidayuh dan Melanau terhadap Taib Mahmud dan Melanau Islam.

Kelompok terbesar iaitu Dayak yang pada suatu ketika merupakan masyarakat pengundi penentu di Sarawak, cuba dibahagi-bahagikan oleh Anwar Ibrahim. Dengan perlantikan Baru Bian dan mempotretkannya sebagai Temenggong Jugah moden versi PKR, Anwar berharap sokongan Dayak akan beralih dari menjadi penyokong tegar Barisan Nasional kepada PKR dan Pakatan Rakyat.

Setiap hari dan setiap masa, Anwar Ibrahim dan PKR menceritakan tentang kezaliman yang dilakukan oleh Melanau Islam terhadap kelompok masyarakat yang lain. Anwar dan PKR mempersoalkan tentang pembahagian ekonomi yang menurutnya tidak adil. Anwar mengada-adakan cerita tentang konsesi balak yang dikuasai oleh anak-anak Taib Mahmud dan Alfred Jabu. Alfred Jabu digambarkan sebagai pengkhianat besar kaum Dayak kerana bekerjasama dan setia dengan Taib Mahmud.

Anwar dan PKR juga mempersoalkan tentang masyarakat Bumiputera yang tinggal di tempat-tempat terpencil dan sangat pedalaman. Dia mempersoalkan tentang ketidakupayaan kerajaan Sarawak menjaga mereka dengan membiarkan mereka hidup tanpa infrastruktur secukupnya seperti jalan raya.

Dalam hal ini, tidak timbul perkara munasabah dan logik. Dan salah satu daripada kemahiran Anwar Ibrahim ialah menjanjikan bulan dan bintang kepada penduduk Sarawak, terutama sekali di kawasan pedalaman.

Satu lagi kejayaan yang berjaya dilakukan oleh Anwar Ibrahim ialah menanam sentimen kebencian terhadap pentadbiran Putrajaya yang menurutnya telah menghisap darah rakyat Sarawak sehinggakan rakyat Sarawak tidak mendapat kekayaan yang sepatutnya mereka miliki.

Banyak perkara yang dipersoalkan oleh Anwar Ibrahim dan PKR. Dan setiap kali Anwar memperkatakan tentang Sarawak, dia sentiasa menggambarkan masyarakat Sarawak sebagai masyarakat yang bodoh dan tidak bertamaddun kerana masih lagi memilih Barisan Nasional dan Taib Mahmud. Bijaksana dan tamaddun menurut Anwar Ibrahim ialah memilih Pakatan Rakyat dan menyokongnya walaupun dia sendiri terpalit dengan keaiban seperti didapati mengamalkan budaya homoseksual oleh ketiga-tiga orang Hakim Mahkamah Persekutuan.

Bible berbahasa Melayu, sentimen kebencian Kristian terhadap Islam, tanggapan bahawa kerajaan pusat menekan penganut-penganut agama lain selain Islam, semuanya membabitkan Anwar, PKR dan Pakatan Rakyat. Dan dalam versi terbaru, Anwar Ibrahim masih lagi mendendangkan tentang KALIMAH ALLAH dan kehairanannya kerana negara ini mengamalkan sistem yang menurutnya tidak adil kepada agama lain.

Anwar Ibrahim secara terbuka mengakui bahawa KALIMAH ALLAH adalah umum dan boleh digunakan secara bebas oleh semua orang tanpa mengira fahaman agama. Bagaimanapun, Anwar Ibrahim tidak pula menggalakkan rakyat mendesak kerajaan agar menukar prinsip pertama RUKUNEGARA daripada KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN menjadi KEPERCAYAAN KEPADA ALLAH.

Politik yang sedang dimainkan oleh Anwar Ibrahim, PKR dan DAP di Sarawak, sebenarnya sangat merbahaya. 27 suku kaum yang menganuti pelbagai agama di negeri tersebut, bagaikan serbuk-serbuk belerang dan petrol yang bila-bila masa boleh meruap dan terbakar jikalau ada percikan bara biarpun sedikit.

Seharusnya rakyat Sarawak menolak total kaedah politik yang diamalkan oleh Anwar Ibrahim yang sangat bijak dengan menyalahkan UMNO dan BN untuk kaedah politik kejinya itu.

PRN Sarawak : Khalifah Umar Abdul Aziz Menipu!!Pada 18hb Jun 2008, The STAR telah menemuramah Lim Guan Eng, Ketua Menteri baru Pulau Pinang. MiM tergelak dengan 'kesungguhan' Lim Guan Eng yang kononnya mahu menjimatkan wang kerajaan.

Kita tentu masih ingat dengan tindakan Lim Guan Eng menggunakan kelas ekonomi penerbangan.


Hangat-hangat tahi tayam!


Tetapi di dalam temuramah tersebut, berapi-api beliau mendabik dada! Rujuk di bawah :-

Q: Does your flying economy class really work in terms of a significant and practical cost-saving measure? (Selvi, Bagan Ajam)

A: It is very tiring and I get a migraine but we must send a message that we must save and the only way to do it is leadership by example. If I could do it in the past, why not now? You are using the people’s money, you should treat it as your own.
3 tahun berlalu, lain pula jadinya. 'Leadership by example' beliau hilang entah ke mana. Cakap tak serupa bikin! Pemimpin-pemimpin DAP sebegini yang mahu dipilih oleh rakyat Sarawak?

Lihat foto di bawah :-


p/s : Dengar kata Lim Guan Eng ke Sarawak naik kapal sebab nak jimat rakyat Pulau Pinang, betul ke?

PRN Sarawak : Pendakyah Ayah Pin Datang!!

ANWAR IBRAHIM datang ke Negeri Sarawak seolah2 menjadi seorang Pendakwah Ayah Pin cuba menghasut pengundi2 di Negeri kejahatan Kerajaan BN menyekat kebebasan beragama di Malaysia dengan mengambil contoh kalimah Allah dan Al Kitab Bible.

Melayu CinDia pelik dengan pendirian dan sifat beliau terus berubah menggunakan isu ini bagi mendapat sokongan rakyat Bukan Islam.

Adakah kita pernah tahu bahawa Anwar ketika bergiat aktif dalam NGO Pelajar Islam pernah mengarahkan kuncu2 nya membakar Kitab Bible yang diterjemah di dalam Bahasa Melayu?

Pernahkah kita tahu bahawa Anwarlah yang dahulu ketika memimpin ABIM merupakan individu yang paling hebat dan menentang Ajaran Kristian disebarkan di Malaysia?

Adakah kita tahu Anwar semasa memegang jawatan Menteri Pertanian 1 ketika dahulu pernah menghasut Umat Islam menaikkan kebencian terhadap Kristian yang didakwanya akan membunuh Pengaruh Islam di Malaysia?

Bca sepenuhnya di Gelombang Rakyat sini


Disebabkan pemimpin liar berubah dari depan ke belakang, dia telah membawa perselisihan uagma kepada rakyat Sarawak yang hidup aman dan damai.

Dalam ucapan di Sri Aman baru-baru ini, wakil rakyat DAP dari Jelutong, Jeff Ooi berkata akan menumpukan kepada gereja-gereja. Ini adalah strategi yang telah diguna dari Sibu.

Itu yang isu Al Kitab diperbesarkan untuk menimbulkan perasaan tidak puas hati penduduk kristian terhadap kerajaan pusat.

DAP telah menimbulkan isu sosial kontrak mengapikan rasa tidak puashati agama islam diletakkan sbagai agama rasmi setelah Sarawak dan Sabah menyertai Malaysia. Hujah mereka sebelum ini, tiada agama manapun adalah agama rasmi negeri tersebut.

DAP juga memainkan isu ruang kaum dalam dokumen kerajaan leytakkan pribumi sarawak bawah lain2 bangsa.

DAP memainkan isu kekayaan keluarga Taib Mahmud untuk menimbulkan cemburu kepada keluarganya dikalangan kaum Cina. Padahal ekonomi Sarawak dikuasai oleh orang Cina.

Jeff Ooi ada menyuarakan PKR tak patut bersikap sedemikian terhadap SNAP yang parti pribumi Sarawak.

DAP Main Kasar Di Miri : Banner & Poster BN Dah Ditumbang Dan DikoyakIni adalah pemandangan di Bulatan Krokop, Miri. Hujan tidak, ribut pun tidak, tahu-tahu banner atau kain pemidang dan poster-poster BN habis diturunkan dan dikoyakkan. Budaya samseng DAP yang bermula di Semenanjung telah dibawa ke Sibu dan juga Miri. Kedua-dua tempat ini merupakan kubu harapan bagi mereka memasang angan-angan untuk merampas dan mempertahankan kerusi DUN.

Ketua AMK Sarawak, Peguam Syarie, Calon Satok Buntingkan Gadis....


Gambar di atas ialah merupakan gambar calon pilihanraya bagi DUN Satok dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ahmad Nazib bin Johari, yang akan berdepan dengan calon BN, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, penyandang kerusi DUN Satok.

Kacak benar Ahmad Nazib. Sekilas pandang, pastinya membuat gadis-gadis tidak tidur malam. Manakan tidak, selain memiliki rupa paras yang kacak, Ahmad Nazib merupakan calon muda AMK dari PKR yang mampu menggugat tokoh politik PBB, Abang Johari.

Ahmad Nazib memberitahu rakyat Satok bahawa dia adalah graduan lulusan Universiti Malaya, lulus hebat dalam jurusan Undang-Undang Syariah, dan merupakan seorang USTAZ di kawasan Satok. Dia mahir membaca ayat-ayat lazim! Begitulah dakwanya.

Selain itu, dia juga meminta rakyat supaya memberikan undi padanya memandangkan dirinya adalah "seorang muslim yang baik", "seorang suami dan ayah yang sangat setia dan baik kepada isteri dan anak-anaknya". Dia suami dan bapa "mithali". Itu kempennya.

Bertuahlah rakyat Satok kerana bakal memperolehi pengganti Abang Jo yang muda, "kacak", berkelulusan tinggi, "alim", "warak", "kuat agama", "setia dan sayangkan isteri", "bapa yang baik" dan "tidak sosial" serta pandai menjaga imejnya sebagai pemimpin yang berpotensi untuk berstatus "anugerah Tuhan"!

Baca seterusnya di Sarawak Sun hehehe ...


Itu imej yang mahu dibina. Kesian pengundi, isteri pertama Dayang Hanifah Abang Sufian dan 5 orang anak.Disebalik imej yang dipertontonkan, Ahmad Nazib punya isteri kedua. Orang Lawas tetapi duduk di Kuala Lumpur. Anak satu dengan isteri kedua ini.

Itu tidak salah. Yang salah ialah, dia peguam syarie yang tahu undang-undang dan tahu hukum, tapi kahwin isteri nombor dua ini di sempadan Thailand. Sila check ada ke rekod maklumat di Jabatan Agama Islam dan MAIWP.Apa yang berlaku adalah bapa kepada 5 orang anak ini telah membuntingkan gadis dalam gambar ini dan terpaksa kahwin di Siam.

Kesian si isteri yang tadi tengahhari berbaju sedondon kebiru-biruan ke penamaan calun. Isteri tak tahu pun suami kahwin satu lagi di Siam dan ada anak dari terlajak.

Sabar sajalah Kak. Orang PKR .... biasa lah benda-benda macam ini. berlakon alim, jadi imam dan kempen edar risalah di masjid. Rupanya buntingkan anak dara.

Takpelah .. sekurang-kurangnya masih nak pada perempuan and parents x tahu this story.